Nevarnosti na intervencijah in pri delu
Flashover - Požarni preskok PDF Natisni E-pošta
Požarni preskok ali Flashover je pojav, kadar se naenkrat vžge ves gorljiv material v prostoru gorenja.

Flashover se pojavi, kadar je večina zraka v prostoru segreta do točke, ko začne ogenj oddajati vnetljive pline, ki so dovolj vroči, da povzročijo gorenje še ostalih prisotnih stvari v prostoru. Ker se povečuje hitrost gorenja se tako zmanjšuje tudi dovod kisika, kar povzroča, da se vnetljivi plini nabirajo pod stropom. Ko pa se temperatura dvigne nad 500°C, pride v normalnem hišnem okolju do hitrega vžiga vseh stvari v prostoru, prav tako tudi iz prostora z vso silo bruhnejo goreči plini in dim.
 
Če sumimo, da bo pravkar prišlo do izbruha flashover pojava, ga lahko preprečimo, tako da z razpršenim curkom ohladimo in razredčimo vroče pline pod stropom.
 
Primeri:
 
 
 
 
Ko požarni preskok preide na odprto/prosto, je imenovan firestorm. 
 
Backdraft - Povratni ogenj PDF Natisni E-pošta
Do povratnega ognja (backdraft) pride, ko sta v prostoru v pravilnem razmerju prisotni toplota in gorljiva snov, nato pa nenadoma pride do dotoka zraka. Tipični primer je zaprta soba, v kateri že nekaj časa gori. Ogenj začne zaradi pomanjkanja kisika tleti (nepopolno gorenje). Temperatura v sobi je nad vnetiščem vnetljivih materialov, ki so v sobi. Ko se odprejo vrata ali okno, v sobo priteče zrak in takrat je ognjeni trikotnik popoln. Zrak se pomeša z ogljikovim monoksidom in pri vžigu nastane ogromna ognjena krogla, ki ponavadi zapusti prostor skozi isti vhod skozi katerega je vstopil zrak. Eksplozijski učinek povratnega ognja lahko osebo, ki odpre vrata ubije ali hudo rani.

Čas, ki poteče od dotoka kisika do nastanka povratnega ognja je odvisen od velikosti prostora v katerem je požar. Pri manjših prostorih je reakcija skoraj trenutna, pri večjih pa lahko do nastanka potečeta tudi do dve minuti.

Znaki možnega povratnega ognja v velikih prostorih dostikrat niso prisotni, v manjših pa skoraj vedno. Osnovni znak so vroča vrata oz. kljuka. V tem primeru vrat ne smete odpirati. Drugi znak so majhni oblački dima, ki prihajajo izpod vrat in jih povzroča vstopajoči zrak.
 
Primeri:
 
Oba gasilca sta na srečo preživela!
 
 

 


Klic v sili 112

Ko kličete na številko 112, povejte:

  • KDO kliče
  • KAJ se je zgodilo
  • KJE se je zgodilo
  • KDAJ se je zgodilo
  • KOLIKO je ponesrečencev
  • kakšne so POŠKODBE
  • kakšne so OKOLIŠČINE na kraju nesreče (požar, nevarne snovi, poškodovane plinovodne ali druge napeljave... )
  • kakšno POMOČ potrebujete.

Namenitev dela dohodnine

Zahteva za namenitev dela dohodnine za donacije


Template Design ah-68 | Copyright© 2009 PGD Rimske Toplice. Vse pravice pridržane. | Izdelava spletnih strani
Izdelava spletnih strani MIMAteam